Kuluttajille pieniä vinkkejä vesivahingon ennaltaehkäisyyn

Vesivahinko

Vesivahingon korjaamiseen voi ikävimmässä tapauksessa upota kymmeniä, ellei jopa satoja tuhansia euroja. Joissakin tapauksissa muutaman kymmenen euron investoinnilla oltaisiin säästytty vahingolta. Ennaltaehkäisy on sana joka kannattaa muistaa muun muassa rakennusten ja tekniikan suhteen.

Pidä hyvää huolta järjestelmistäsi, etenkin paikassa jossa vietät paljon aikaa, esimerkiksi kotonasi. Se on kannattava sijoitus terveyteen ja talouteen. On järkevää tarkastaa aika-ajoin että pyöriikö vesimittari vaikka kaikki vesipisteet ovat kiinni. Katso aika-ajoin paikkoihin joissa putkistoja on näkyvillä ja totea liitosten silmämääräinen pitävyys, voitte myös tunnustella onko putki tai rakenteet kosteita.

Pahimpia ovat tippavuodot rakenteissa, vahinko kehittyy yleensä hitaasti ja pitkään. Tällaisessa tapauksessa on useimmiten viisainta tehdä uusiksi putkityöt pinta-asennuksena, ristiä varpaat ja sormet toivoen että tapahtunut vahinko on mahdollisimman pieni. Pelkkä toivo ei toki riitä, vahingon laajuuskin tulee kartoittaa. Vakuutusyhtiöiden korvauskäytänteet vaihtelevat, osalla vakuutusyhtiöistä ikävähennys on LVI-järjestelmille 3 % / v, osalla jotain muuta.

Mikäli teillä on epäilystä esimerkiksi LVI-järjestelmien tiiveyden suhteen, niin suosittelemme ottamaan yhteyttä allekirjoittaneisiin. Esimerkiksi vesivuotovahdin asennus tuo vanhalle järjestelmälle käyttöturvaa, miksei uudellekin järjestelmälle. Ikääntyneemmät järjestelmät olisi syytä kartoittaa kokonaan ja valita sen pohjalta järkevin ratkaisu. Vuotovahtien hinnat alkavat meillä noin 1000 eurosta.

Toinen paikka, jota uutinen ei käsittele on katto. Katto on kiinteistöjen osalta kenties LVI-järjestelmien jälkeen se toisiksi vesivahingoille altistavin yksittäinen kohta.

– Peltikatoissa vanhat naulat tai ruuvit nousevat monesti alusrakenteista irti, jättäen rakoja vedelle. Myös ruoste syö ajan mittaan tiensä pellin läpi, ja vahinko on lähes väistämätön. Oletusarvona on ettei vanhassa katossa ole aluskatetta.

– Tiilikatoissa sammaloituminen voi kätkeä allensa melko pahaakin jälkeä, tiilet saattavat olla täysin hapertuneita. Sammal ja muu kasvusto on tiili- ja huopakattojen pahimpia vihollisia, ja kasvusto tulisikin pitää tarkoin kurissa.

– Huopakatoissa terävät taitokset (esimerkiksi katon lappeen reunalla) pettävät usein ennen pitkää, jolloin vedellä on oiva mahdollisuus alkaa lahottamaan alusrakenteita sitä kautta.

– Piipun pellitykset ja läpiviennit kaiken tyyppisillä katoilla ovat myös omiaan päästämään vettä rakenteisiin.

Omistajan olisi syytä ottaa jollakin tapaa edellä mainitut seikat huomioon. Mikäli huoltoon ei kykene itse, niin kannattaa jättää työ ammattilaiselle. Me teemme myös kattojen huolto- ja uudistustyöt.

Alla Turun Sanomien uutinen aiheeseen liittyen. Uutisessa on muutamia varsin päteviä vinkkejä ja huomioita, joten kannattaa lukea.

– Vesivahinkovapaata alkanutta vuotta 2016 toivottaen, Juha ja Eemeli / LVI-Nero Oy


 

Uutinen:

Turun Sanomat |

Näin torjut astianpesukoneen aiheuttamat vesivahingot

Suurin syy astianpesukonevuotoihin on rikkoutunut tulo- tai poistovesiletku. Vuodon nopea havaitseminen vähentää vesivahingon suuruutta huomattavasti.

Astianpesukonevuodot ovat yleisin kotien vesivahinkojen syy, joista syntyy yleensä tuntuvia korjauskustannuksia. Keittiöissä ei ole lattiakaivoja, joihin vuotovesi valuisi vesivahingon sattuessa.

Astianpesukonevuodoista aiheutuu Ifin tilastojen mukaan keskimäärin noin 5 000 euron kustannukset, mutta pahimmillaan keittiössä sattuvan vesivahingon kustannukset voivat nousta kymmeniin tuhansiin euroihin.

Vuotokaukalo koneen alle ja riittävästi tilaa letkuille

Astianpesukoneen alle asennettava muutaman kymmenen euron hintainen vuotokaukalo kuljettaa koneen alle vuotaneen veden astianpesukoneen etupuolelle, jolloin vuodon voi huomata nopeasti.

Astianpesukonevuotojen syy on useimmiten tulo- tai poistoletkun rikkoutuminen. Siksi keittiön allaskaapissa olevia astianpesukoneen letkuja ja liitoksia kannattaa pitää silmällä. Monissa keittiöissä allaskaapissa sijaitsevaa jätevaunua ei ole hyvä paiskoa päin putkistoa.

– Täydessä allaskaapissa pesukoneen letkut voivat jäädä puristuksiin tai taittua. Tällöin on vaara, että liitokset löystyvät ja tuloksena on poistoletkun rikkoutuminen tai liitoksista alkava vuoto. Tarkasta säännöllisesti, että letkut pysyvät suorassa eikä niihin kohdistu ulkopuolista painetta, Ifin omaisuuskorvausten asiantuntija Juha T. Virtanen ohjeistaa.

Vinkit vesivahingon torjumiseen

  • Anna ammattilaisen asentaa astianpesukoneesi. Kotivakuutus ei korvaa itse asennetun astianpesukoneen aiheuttamia vahinkoja.
  • Asenna vuotokaukalo pesukoneen alle.
  • Hanki allaskaappiin vesivuotovahti.
  • Käytä astianpesukonetta vain kotona ollessasi.
  • Pidä vesihana suljettuna, kun astianpesukone ei ole käynnissä.
  • Älä ahda allaskaappia täyteen, sillä tavarat ja roskat voivat painaa tai taittaa kaapissa olevia pesukoneen letkuja. Tarkasta ajoittain, että tavarat tai roskat eivät purista letkuja.
  • Allaskaapissa olevien liitosten tiiviys on helppo tarkistaa talouspaperilla. Pyyhkäise pesuohjelman päätyttyä liitoksia talouspaperilla. Jos paperi kostuu, on liitoksessa vuoto, joka kannattaa korjata heti.


Lähde: If

Linkki alkuperäiseen uutiseen:
http://koti.ts.fi/asuminen/nain-torjut-astianpesukoneen-aiheuttamat-vesivahingot/