Viessmann Vitocal 222-G maalämpöpumppu asennettuna - Jyväskylä, Keski-Suomi

Kohteen yleiskuvaus

Omakotitaloon asennettiin noin 20 vuotta vanhan Akvaterm-merkkisen 2000 litraisen sähkölämmitteisen varaajan tilalle 10 kW tehoinen Viessmann logo Vitocal 222-G maalämpöpumppu sekä 750 litrainen Capito UNI-PS puskurivaraaja.

Asiakas hankki samassa yhteydessä kohteeseen omien hankintakanaviensa kautta noin 4-5 kW aurinkopaneelijärjestelmän.

Toteutimme myös aurinkosähkö- ja maalämpöjärjestelmän integraation projektin yhteydessä. Viessmannin lämpöpumppujen automaatio tukee laajasti aurinkosähkön hyödyntämistä lämmitysveden ja lämpimän käyttöveden valmistuksessa, joten integraatio oli luonnollisesti järkevä toteuttaa heti tässä yhteydessä. Näin saavutetaan järjestelmille maksimaalinen energiatehokkuus sekä ympäristöystävällisyys.

Puskurivaraajan suurehkon vesitilavuuden avulla pyritään varmistamaan se, että varaajaan saadaan tuotettua aurinkopaneeli- ja lämpöpumppuyhdistelmällä energiaa etenkin aurinkoisina kevät- ja syyspäivinä, jolloin aurinko vielä paistaa kirkkaasti, mutta ilma on viileää, ja rakennuksessa on selkeä lämmitysnergiantarve.

Aurinkosähköllä tuotetusta energiasta hyödytään lämmitysjärjestelmän näkökulmasta kesäaikaan ensisijaisesti lämpimän käyttöveden valmistamisessa. Lämpöä voidaan kuitenkin tuottaa halutessa myös lämmityksen puskurivaraajaan esimerkiksi siksi, että varaajassa olisi ladattuna energiaa esimerkiksi viileitä öitä varten. Puskurivaraajasta energiaa annostellaan automatiikan avulla ympärivuotisesti rakennukseen juuri sen verran kuin kulloinkin on tarvetta.

Lämpöpumpun sisäänrakennettua lämpimän käyttöveden- ja erillista lämmitysveden puskurivaraajaa pyritään siis lataamaan maalämpöpumpun kompressorilla, minkä aurinkopaneelit käynnistävät kun aurinkopaneelit tuottavat käynnistämiseen tarvittavan energiamäärän, tai osan käynnistykseen tarvittavasta määrästä. Käyttötapaa/-strategiaa voidaan säätää lämpöpumpun automaatiosta.

Kohteen tiedot

Toteutusajankohta:   Kesä 2020
Sijainti:   Jyväskylä, Keski-Suomi
Kerrokset:   1
Lämmitysmuoto:   Maalämpöpumppu (+aurinkopaneelit, mitä hyödynnetään lämmityksessä)
Lämmönjakotapa:   Vesikiertoinen lattialämmitys

Toimenpide-erittely

Työhon sisältyneitä toimenpiteitä:

  • Maalämpöjärjestelmän asennus
  • Vanhan lämmityslaitteiston purku
  • Laitteiston koekäyttö ja käyttöönotto

Kuvia projektista

Klikkaa yksittäistä kuvaa mikäli haluat katsella sitä suurempana.